headerphoto

De Nekker Competitie

De badmintoncompetitie is opgebouwd zoals alle andere sportcompetitievormen. Aan de basis staan de provinciale reeksen die zeer uitgebreid zijn, en waar diverse spelers (we denken hierbij aan verschillende leeftijden en niveau's) een sportieve bijdrage leveren. Vervolgens is er een overgang van de 1ste provinciale reeks naar de 3de ligareeks (die de Vlaamse of respectievelijk Waalse competitie vertegenwoordigt). Blijft men prestaties oogsten in deze ligareeks, dan volgt er de gradatie naar 2de nationale, waar de Waalse en de Vlaamse divisie elkaar bekampen. Behaald men hier een uitmuntende prestatie door bij de beste twee te behoren, dan wordt men verwacht in 1ste nationale. In 1ste nationale wordt de kampioenstitel van België sportief bevochten. Winnaars hier wacht dan ook verdere Europese vertegenwoordiging.

Er zijn drie mogelijke competitievormen: de Gemengde, de Heren- of de Damescompetitie. De Gemengde competitie wordt gespeeld op nationaal, liga en provinciaal niveau. De Heren- en Damescompetitie wordt slechts gespeeld op liga en provinciaal niveau (nationale ontmoetingen worden hier niet georganiseerd).

Onze club is bijna in alle reeksen vertegenwoordigd.

Gemengde competitie

De Gemengde competitie wordt gespeeld op nationaal, liga en provinciaal niveau.

In de 1ste Nationale competitie worden er 8 wedstrijden gespeeld, een herendubbel, een damesdubbel, 2 herenenkels, 2 damesenkels, 2 mixen. Vanaf seisoen 2007-2008 spelen we niet meer 'uit' of 'thuis', maar komen alle teams van de hoogste afdeling samen in 1 sporthal en werken vervolgens elk 2 ontmoetingen af: 1 in de voormiddag en een tweede in de namiddag. De winnaar krijgt 2 punten, de verliezer 0. Verschil met vorig jaar is dus het wegvallen van de 3de herenenkel waardoor 4-4 gelijkspelen mogelijk is en voor elke ploeg 1 punt oplevert, in plaats van de vertrouwde alles-of-niets-puntenverdeling. Bovendien kan men de competitie nu indelen in 2 fasen. In de 1e fase spelen alle teams 1x tegen elkaar (= 7 ontmoetingen). Vervolgens wordt het tussentijdse klassement opgesplitst in 2 groepen: de top-4 en de bottom-4. Hier start fase 2. Per groep worden nu nog eens 3 heen- en terugwedstrijden gespeeld (= 6 ontmoetingen; 13 in totaal), en dit nog steeds met alle 8 de teams in éénzelfde sporthal. Op het einde van het verhaal is de ploeg die bovenaan staat in de top-4 logischerwijze landskampioen. De laatste 2 van de bottom-4 zullen degraderen naar 2de Nationale.

In de liga en provinciale reeksen speelt men maar 8 wedstrijden: een herendubbel, een damesdubbel, 2 damesenkels, 2 herenenkels en 2 mixen. De winnende ploeg is dus diegene die 5 of meer wedstrijden weet te winnen. Deze ploeg krijgt dan 2 punten. Een gelijkspel is dus mogelijk. In dat geval krijgt elke ploeg 1 punt. De verliezende ploeg krijgt er geen. De liga competitie en de provinciale competitie is verspreid over een geheel seizoen (september - mei)

Herencompetitie

Er worden 8 wedstrijden gespeeld met minimum 4 heren. Deze wedstrijden zijn 4 herendubbels en 4 herenenkels. Zoals in de gemengde competitie wint de ploeg die 5 of meer wedstrijden wint. Ook hier is gelijkspel dus mogelijk. De winnaar krijgt 2 punten, in geval van gelijk spel krijgt elke ploeg 1 punt, de verliezer krijgt niets (behalve een sportieve handdruk ;-).

De herencompetitie wordt slechts gespeeld op liga en provinciaal niveau. De liga competitie en de provinciale competitie loopt ook hier het ganse seizoen van september tot mei.

Damescompetitie

In de damescompetitie gelden dezelfde principes als bij de herencompetitie.

De Damescompetitie wordt ook slechts gespeeld op liga en provinciaal niveau. Evenals de herencompetitie loopt de ligareeks en de provinciale reeks van september tot mei.